Trenutno pregledavate Final Fantasy TCG VODIČ: Što se sve nalazi na kartama

Final Fantasy TCG VODIČ: Što se sve nalazi na kartama

Ako volite Final Fantasy videoigre i njihove likove poput Clouda, Yune, Sephirotha, Vivija, Squalla, Tife ili tek ulazite u taj svijet te se sada želite uputiti u relativno mladi Final Fantasy TCG, pripremili smo vam lagani osnovni uvod u igru, a fokus ovdje je najviše usmjeren na sadržaj tih karata.

Najosnovnije rečeno, u ovoj igri imate zadatak nanijeti sedam bodova štete svojem protivniku prije nego što on to napravi vama ili ga dovesti do situacije gdje više nema karata u decku. To ćete postići pravom kombinacijom “farme” Crystal Pointsa, napadača koji imaju najbolju sinergiju i pravovremeno iskorištavanje posebnih napada sa svojih karata. Ali najbitnije je ići korak po korak…zbog čega usmjeravamo pozornost na same karte i sedam bitnih informacija koje možete iščitati s njih i upoznati se s njima prije svog prvog meča.


1. BOJA KRISTALA / CP ZAHTJEV

Boja kristala označava o kojem se elementu radi dok sam broj označava koliko CP-a (Crystal Pointsa) se treba iskoristiti za igranje te karte.

Različiti Final Fantasy TCG elementi
 • Fire: element specijaliziran davanju štete Forward kartama s jakim spellovima
 • Ice: element koji usporava protivnika
 • Wind: element fokusiran na brzinu
 • Earth: element fokusiran na primanju štete
 • Lightning: element specijaliziran za brze napade i one-hit napade
 • Water: element koji se koristi za izvlačenje čim više karata i slaganje kombinacija
 • Light i Dark: elementi koji mogu koristiti CP bilo kojeg drugog elementa, ali može biti samo jedan lik na stolu. Ove karte ne generiraju CP kada se izbace iz igre.

Greške prilikom slaganja svojeg prvog decka su normalna stvar jer, kao što već mnogi s iskustvom u drugim TCG igrama, potrebno je na umu imati željenu taktiku i dobru kombinaciju karata kako bi ostvarili tu taktiku. To znači da ćete se ovdje morati dobro fokusirati na što bolju kombinaciju Backupa koji generiraju željeni CP i Forwarda kako bi zadržali prednost nad suparnikom. Bez tog dobrog temelja, nećete imati priliku postaviti željenu taktiku i previše ćete dolaziti do dilema “žrtvovanja” karata i primanja napada koji vas pomiče korak dalje prema potencijalnom gubljenju meča.


2. NAZIV LIKA / KARTE

Dok ovaj segment karte ne zahtijeva previše objašnjavanja, ikonica koja se nalazi desno od tog imena ima svoju ulogu u igranju. Naime, karte s bijelom ikonicom koja predstavlja tri karte označava da samo tri karte s tim identičnim imenom mogu biti u meču s tvoje strane, neovisno kojom slikom lika je predstavljena. Ako te ikonice nema, to znači da smijete imati samo jednu aktivnu kartu s tim imenom u meču. Na tom dijelu karte može se pojaviti i ikonica označena s EX koja označava da karta ima poseban EX Burst napad.


3. TIP KARTE /”POSAO”

Kao što smo već napisali, morat ćete dobro paziti koju kombinaciju karata koristite za slaganje svojeg decka. Uz spomenute elemente i koliko svaka karta košta CP-a, pažljivo treba odabrati omjer tipova karata – od kojih Final Fantasy TCG ima četiri na raspolaganju:

 • Forward – napada ili blokira tuđu Forward kartu
 • Backup – pruža potporu u pozadini generirajući CP i dodatne uvjete u meču bez mogućnosti napada
 • Monster – nudi posebne efekte, a može postati i Forward pod određenim uvjetima
 • Summon – moćna karta koja se može iskoristi samo jednom

Ove posljednje Summon karte uvode jako zanimljivu dinamiku u igru – pogotovo jer ih je moguće aktivirati i izvan svojeg reda, naravno ako je uvjet zadovoljen. Čisto za primjer, svaki put kada primite napad jer ste ostali bez obrane, vučete kartu iz svojeg decka i postavljate ju u svoj Damage Zone, okrenuvši ju na stranu da je vidljiva svima. Dok tako možete izgubiti vrijedne karte iz svojeg decka, ako je tom metodom povučena Summon karta, njen efekt se automatski aktivira! Tako je, primanjem napada možete igrom slučaja pokrenuti prekretnicu u samom meču i dobiti željenu prednost.


4. IZVOR

Tu je moguće provjeriti iz koje točno igre dolazi lik s karte, a taj raspon naslova je stvarno impresivan! Od svih glavnih igara pa do Type-0 i World of Final Fantasy, te karte će biti obilježene raznim vizualima s različitim stilovima crtanja.


5. EFEKT KARTE

Ovdje se nalaze efekti koje možete postići tijekom igranja, naravno ako možete zadovoljiti traženi uvjet. Svaki napad ili pasivni efekt je detaljno napisan i savjetujemo da dobro proučite te tekstove na svojim kartama, najviše zbog toga što neke karte imaju mogućnost igranja van reda. Koliko puta nam se osobno dogodilo da nismo odigrali neku kartu samo zbog nepažnje, a imala je potencijal napraviti pravu štetu suparniku.


6. RIJETKOST KARTE

Svi koji su do sada zaigrali neki TCG, znaju za ovaj sistem i njegov utjecaj na vrijednost same karte. Slično je i s Final Fantasy TCG, a sama rijetkost varira od C (Common) pa do L (Legend), dok S označava Starter setove ili Premium sjajne karte.


7. SNAGA

Vaša glavna naznaka koliko jako “udara” vaša karta, ali koliko dobro vas može obraniti od najavljenog napada – naravno, ako ga želite koristiti za obranu ili napad. Naime, svaka karta iskorištena za napad, ne može se iskoristiti u sljedećoj fazi runde za obranu kada vaš suparnik ima mogućnost napada što znači da morate dobro procijeniti stanje u meču. Prilikom svakog napada, brojke se uspoređuju i u meču ostaje onaj s većom snagom, ali s umanjenom brojkom za onoliko koliko je branila suparnikova karta. To promijenjeno stanje napada ostaje aktivno do kraja runde nakon čega se vraća na početno stanje.


Naravno, Final Fantasy TCG nudi još niz zanimljivih mehanika poput stackanja efekata, napadanja s više karata odjednom i igranja u mečevima do četiri igrača, ali to su teme za jedan drugi vodič. S ovim tekstom smo htjeli pojednostaviti ulaz u igru s objašnjavanjem sadržaja na karti s pokojom dodatnom informacijom oko nekih dostupnih mehanika. Ako razmatrate ući u Final Fantasy TCG, naš savjet je da krenete sa starter setom koji vam nudi sve potrebno da brzo posložite svoj prvi meč jer dolazi sa spremnim deckovima i pravilnikom.

Ova objava ima 13 komentara

 1. Lula Beier

  Deine Einblicke sind unbezahlbar, und dein Schreibstil ist exzellent.

 2. Nigel Fadel

  I have been browsing online more than three hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my view if all website owners and bloggers made good content as you did the internet will be a lot more useful than ever before

 3. Jaylen Runte

  You’ve articulated this so well, couldn’t have said it better.

 4. Jasen Tromp

  This article is a masterclass in [topic], phenomenal work.

 5. Shawna Willms

  Your post is an indispensable resource on this subject, thanks!

 6. 카지노솔루션

  ” target=”_blank”>카지노솔루션 lly enjoyed the standard info a person supply on your guests Is going to be back incessantly to investigate crosscheck new posts

Odgovori